Duurzaam bouwen

Aannemer voor milieuvriendelijk en duurzaam bouwen

Duurzame aannemer Utrecht

De Bouwmaat is de duurzame aannemer van Utrecht. Dit betekent dat onze voorkeur uitgaat naar milieuvriendelijk en duurzaam bouwen. Bij de Bouwmaat vinden we namelijk dat we verantwoordelijk moeten omgaan met onze leefwereld en haar grondstoffen. We streven ernaar om waar mogelijk natuurinclusief te bouwen en zullen, als dat nodig is, hierin adviseren.

Als duurzame aannemer in Utrecht werken we met een scala aan duurzame producten en zijn we altijd actief op zoek naar nieuwe innovatieve producten.

Hierbij maken wij onder andere gebruik van het NIBE “Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie”. De Bouwmaat staat bekend als ‘aannemer voor milieuvriendelijk bouwen’. Daarom hebben we een sterke voorkeur voor bepaalde, bij voorkeur biobased, materialen. Hieronder beschrijven we enkele van deze materialen kort.

Houtskeletbouw

De constructies zullen wij altijd van houtskeletbouw maken. Houtskeletbouw is licht van gewicht wat enorm scheelt in transportkosten, daarnaast scheelt het ook in druk op de vaak bestaande fundering. Houtskeletbouw is volledig biobased wat betekent dat het gemaakt wordt van hernieuwbare en natuurlijke grondstoffen. Waar mogelijk bouwen wij dampopen waardoor er een natuurlijker en prettiger leefklimaat ontstaat.

GUTEX Thermoflex®

GUTEX Thermoflex® is een biobased isolatieplaat gemaakt van houtvezel en heeft naast een goede thermische isolatie ook een geluidsisolerende werking. Daarnaast geeft het materiaal een veel betere warmtebuffer dan vergelijkbare materialen.

Kozijnen

De kozijnen die door ons geplaatst worden zijn gegarandeerd gemaakt van duurzaam en gecertificeerd kozijnhout. Dat betekent dat er geen tropisch bos verloren gaat door het hout dat wij verwerken. Onze kozijnen zijn gemaakt van een sterk verduurzaamde en stabiele houtsoort (accoya).

Wij maken de kozijnen in onze eigen werkplaats of bestellen deze bij onze vaste timmerfabriek.

EPDM dakbedekking

Niet voor alle toepassingen zijn er milieuvriendelijke materialen te verkrijgen, we zoeken dan naar de meest duurzame oplossing die het minste milieu impact heeft. EPDM is een synthetisch rubber en volledig afbreekbaar. Het is dan ook geen chemisch afval zoals het alternatief bitumen. Hierdoor is het na zijn levensduur veel beter te verwerken. EPDM is UV- en ozonbestendig en gaat daarom langer mee dan bitumen.

TONZON

TONZON is een vloerisolatiesysteem waarbij aluminium thermokussens tussen de vloerbalken worden opgehangen. In combinatie met een bodemfolie op de grond van de kruipruimte, waardoor deze droger zal worden, zorgt deze methode voor een hoge energiebesparing en verbetering van het comfort van de woning.