Springweg Utrecht

Renovatie onder architectuur

De opname

In 2017 kregen we een aanvraag voor een renovatie van een pand op de Springweg. Het ging om een mooi pand met mogelijkheden, maar met één groot nadeel; het souterrain was erg donker. In het eerste gesprek bleek dat de klant grootse plannen had om dit te verbeteren. Om dit project vorm te geven hebben we architect Peter Heideman voorgesteld, een architect die erg sterk is op gebied van ruimte en licht. Het was een match en we zijn het project als bouwteam aangegaan. Dit heeft van alle partijen uit een groot vertrouwen nodig, maar als dat vertrouwen er is dan is dit een zeer efficiënte manier van bouwen.

Bouwteam

We wilden graag snel beginnen en door te werken als team is het plan in een korte periode vorm gegeven. Peter heeft schetsen gemaakt en wij hebben daar grove prijzen voor gemaakt, hierdoor kon de klant direct besluiten wat de omvang van het project zou gaan worden. Er hoefden geen bouwtekeningen en details getekend te worden voor delen die uiteindelijk niet uitgevoerd zouden worden. Dit levert een kostenbesparing op. Vervolgens zijn de plattegronden getekend en is de begroting uitgewerkt.

Peter, een zeer creatieve architect wilde zo veel mogelijk glas. De tuin zou in het huis overgaan. We hebben samen details uitgewerkt om dit mogelijk te maken. De achterpui is één grote glasplaat die direct in een gemetselde gevel is geplaatst, een kundige staaltje vakwerk waarin veel kennis samen komt. Binnen sluit hij direct aan op een gevlinderde betonvloer. Er zijn beloopbare glasplaten geplaatst en glazen balustrades in systemen die ontwikkelt zijn door de Bouwmaat zelf. En een grote lichtstraat boven de keuken omringd door Sedum.

De Bouwmaat heeft het huis van top tot teen gerenoveerd. Het dak is vervangen en geïsoleerd. De installaties zijn vervangen en al het pleister en schilderwerk is gedaan. Er zijn twee nieuwe badkamers gemaakt en in het souterrain een prachtige eikenhouten meubel gemaakt. Deze is ook weer bedacht door Peter Heideman.

Het was een mooi project met een zeer betrokken klant en vooruitstrevend architect. We zijn als de Bouwmaat goed uitgedaagd. We zijn zeer trots dat we dit mee hebben kunnen ontwikkelen en dat we de expertise in huis hebben om een project als deze uit te voeren.