Dichterswijk Utrecht

Dubbele aanbouw Dichterswijk Utrecht

De aanvraag

Eind 2016 hebben we op de Croeselaan twee aanbouwen naast elkaar gerealiseerd. Na een aanvraag via de website zijn we langs gegaan en zijn de wensen besproken. Er is een offerte uitgebracht voor één aanbouw en nadat de buren zijn geïnformeerd kwam er een tweede aanvraag bij.
Een voordeel van tegelijk met de buren verbouwen is dat je maar één keer overlast hebt en de algemene kosten lager zijn.
Bij deze klus is geen architect betrokken geweest, we zijn door middel van overleg en wat schetsen tot een plan gekomen.

Doorbraak en constructie

Deze panden zijn zes meter breed en de achtergevel bestaat uit drie volledige lagen metselwerk. Dit is niet gebruikelijk in Utrecht. Bij één van de aanbouwen was de wens om de gehele achtergevel door te breken zodat er een open ruimte ontstond.
Er is samen met een constructeur een plan en berekening gemaakt en daar is uitgekomen dat er een portaal nodig was.
We hebben het balkon verwijderd en de achtergevel gestempeld om vervolgens de doorbraak te maken. De constructie is door middel van een hijskraan geplaatst.

Uitvoering en afwerking

Bij de ene uitbouw zijn de originele kozijnen van de achtergevel hergebruikt. Ze zijn aangepast en voorzien van dubbel glas. Hierdoor is het klassieke karakter bewaard gebleven.

Bij de buren is gekozen voor een aluminium vouwwand die volledig te openen is. De klant is langs geweest bij Serbo serres om in de showroom de pui te bekijken.

Beide uitbouwen hebben een lichtstraat gekregen onderbroken door een tussen balk vanwege de breedte van het geheel, deze is geplaatst in een bestaande lijn van de achtergevel zodat het er  toch uitziet als een kloppend geheel.

Op een warme nazomeravond zaten we in de tuin van de buren hun plannen voor een aanbouw te bespreken. Het ging uiteindelijk over de zijkant van de aanbouw, waar wij tegenaan zouden kijken. Nadat vele mogelijkheden de revue waren gepasseerd, zei de buurvrouw voor de grap: of jullie doen gewoon mee! Binnen één week besloten we om inderdaad mee te doen en kwam Paul langs om te inventariseren. De planning werd iets aangepast zodat de beide aanbouwen tegelijk konden plaatsvinden. Dat pakte zeer goed uit. Sommige onderdelen konden tegelijk worden uitgevoerd (sloopwerk en storten van betonvloer), andere konden mooi achter elkaar worden gedaan.

Er was beloofd dat we met de kerst droog in de aanbouw zouden zitten …. en dat was ook zo. Weliswaar met de oude verwarming nog tussen de tafelpoten, maar dat werd derde kerstdag verholpen. Bij de Bouwmaat zelf werken zeer vriendelijke werknemers en ook de ingehuurde zelfstandigen bleken zeer adequaat en behulpzaam. Alles is goed op elkaar afgestemd en het is duidelijk dat ze al vele jaren samenwerken. Tijdens de bouw werden onze wensen goed uitgevoerd en was er ruimte voor het maken van aanpassingen op het oorspronkelijke plan. Ondanks het feit dat de aanbouwen verschillen is er goed nagedacht om het er als één geheel uit te laten zien. Het is nog elke dag genieten van de mooie lichte aanbouw!

Hans en Annette