Gruttersdijk Utrecht

Grote renovatie rijksmonument

Renovatie voormalig koetshuis

Dit voormalige koetshuis uit 1887 is een rijksmonument en heeft een bovenwoning en zolder. De verbouwing van het pand is gestart in 2011. Vanwege de omvang van de renovatie wordt deze door de BouwMaat uitgevoerd in verschillende fases. Elk jaar wordt een onderdeel aangepakt.

In de afgelopen jaren zijn onder andere het dak, de buitenmuren en ramen geïsoleerd en de spanten en vorderingen weer in beeld gebracht. Op de begane grond is vloerverwarming aangelegd en de vloer vervangen door gepolijst beton.

Ons uitgangspunt is, behalve een goede isolatie, om zoveel mogelijk de oude constructies en details van het koetshuis weer te laten zien. Houten plafonds, balken en de achteringang worden in oude glorie hersteld. Ook de bakstenen boogjes op de eerste verdieping zijn gerestaureerd en tot halverwege met strak stuc bekleed. Daarnaast is er veel ruimte voor comfort, zoals het bouwen van een ruime woonkeuken.

Monumentale status

Vanwege de status van het pand mogen we aan de indeling niets veranderen. Wel hebben we toestemming gekregen voor een extra raam aan de achterzijde en het plaatsen van een houtkachel, mits de schoorsteen niet zichtbaar was vanaf de straat.

Onze persoonlijke smaak is ook duidelijk zichtbaar: iedere ruimte heeft een andere kleur en de inrichting is sober, maar gezellig. Verder combineren we het gebruik van tweedehands met modern. Zo is de keuken opgebouwd uit onderdelen van tweedehands Ikea keukens, aangevuld met oude lampen en kasten. En de tuin heeft een keerwand van cortenstaal en is bestraat met scoriabricks.

Op dit moment zijn we bezig om de linker benedenruimte (voormalige koetsruimte) om te bouwen tot een vertrek voor overnachting. Als binnenwanden gebruiken we stalen puien met glas, zodat de koetsdeuren open kunnen voor licht en uitzicht. Ook moet de achtergevel (drie openslaande deuren) nog worden gerealiseerd.